Over mij

Over Jantien

Mijn grote passie? Reizen, zonder twijfel. Niet alleen naar andere fysieke plekken op aarde, maar ook de innerlijke reis die ik constant maak.

Het is grappig; door fysiek te gaan reizen is mijn persoonlijke reis ook op gang gekomen. Bewegen is altijd een thema geweest in mijn leven. Als ik vroeger heftige emoties ervoer kon ik niet meer bewegen, door te gaan wandelen kwamen vastgeroeste emoties juist weer in beweging en als ik te snel beweeg moet ik letterlijk en figuurlijk stilstaan om mijn balans weer te vinden en te voelen.

Bewegen, stilstaan, balanceren. Ik denk dat ik met die drie woorden mijn leven wel kan samenvatten.

Ik startte met een studie en stopte ook weer. Niet weten wat ik wilde. Toen begon in aan de studie ‘Vaktherapie’ die mij opleidde tot beeldend therapeut. Deze vier jaar waren fantastisch! Ik vond de juiste balans tussen werken met mijn handen en mijn hoofd. Het begeleiden van mensen in hun therapietraject zat mij als gegoten. Ik ontdekte mijn kracht als ‘spaceholder’; iemand ruimte geven om er even helemaal te zijn, met alle heftige emoties zonder druk dat er iets mee moet.

Ik deed toen als een jaar of 10 af een aan wel wat aan yoga, maar nooit heel gericht of intensief. Toen ben ik bij Yoga Moves in Utrecht een verdiepingscursus gaan volgen en kwam ik er achter hoeveel overlap er was tussen yoga en de therapie die ik met cliënten deed.

Nog geen half jaar later zat ik India voor mijn eerste opleiding in de klassieke Hatha Yoga.  Ik was niet zo lenig of slank als mijn groepsgenoten en hoewel me dat in het begin wat onzeker maakte merkte ik al gauw dat yoga daar helemaal niet over gaat. Terug naar de basis van bewegen en zíjn, dat was de kern.

Na een paar jaar van lesgeven en zelfonderzoek miste ik een zekere diepgang in mijn eigen practice en in mijn lessen. Ik raakte die kern kwijt en juist op dat moment liep ik (letterlijk!) tegen Vijay Gopala aan. Hij onderwees yoga op de manier waar ik naar op zoek was: terug naar die kern en dan nog veel dieper.  Ik ging terug naar India, dit keer naar Mysore om bij zijn yogaschool Yoga Gita, de 300 uur Advanced Teacher Training te volgen. In deze maanden heb ik ervaren dat yoga een levensstijl is die veel dieper kan gaan dat ik ooit had beseft. Je kunt jezelf werkelijk helen met je eigen energie. De beleving van yoga op deze manier wil ik heel graag doorgeven.

Daarna heb ik bij Arhanta Yoga een opleiding tot Yin-docent gevolgd.  Ik heb inmiddels duizenden uren groepsles en privéles gegeven en leer nog steeds door elke les die ik begeleid. Het plezier om yoga over te brengen naar anderen blijft groeien!

Mijn missie is om mezelf mijn reis te laten maken en anderen hierin mee te nemen. Als een touringcar waar je instapt. Ik ben je gids, ik neem je mee en laat je dingen zien. Maar jij bepaalt of en waar je uitstapt en wat je wilt ervaren. Ik wil je de ruimte geven en je begeleiden om jouw reis vorm te gaan geven op een manier waar je blij van wordt. Het leven stroomt gewoon door en door even uit die stroom te stappen kan je weer zien waar je heen wilt.

Heden

Na bijna 9 jaar les gegeven te hebben ga ik deze winter terug naar India, Thailand en Indonesië voor vervolgopleidingen en losse cursussen om met nieuwe energie, kennis en ervaringen om in april de lessen weer te hervatten

2019 50 hour Yin yoga teacher training

Opleiding tot yin-yoga docent afgerond bij Arhanta Yoga Ashrams Nederland

2019 300 hours advanced Yoga Teacher Training

Raja yoga  en meditatie opleiding afgerond bij Yoga Gita, Vijay Gopala in Mysore, India

2016 200 hours Yoga Teacher Training

Hatha yoga opleiding afgerond bij de Universal Yoga School in Goa, India

2015 post Bachelor Organisatiepsychologie

Groepsdynamiek en omgeving en de invloed daarvan op een individu blijven mij bijzonder intrigeren. Hoe functioneer je als mens in een groep? Wat blijft er overeind van je individualiteit? Hoe passen verwachtingen, beloningen en werkdruk in dit plaatje? Allemaal vragen die in bedrijfsyoga weer terugkomen.

2013 HBO vaktherapie

Mijn opleiding als beeldend therapeut gebruik ik in mijn yogalessen en privésessies. Net zo goed als schilderen of houtbewerking een medium (ingang) kan zijn, zo is yoga ook een medium. Het is een ingang, een manier tot (zelf-)onderzoek en verdieping.